Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Oncologische chirurgie houdt zich bezig met de diagnostiek, behandeling en nabehandeling van kwaadaardige tumoren in het hoofdhals gebied.

Hoofdhalsoncologie richt zich specifiek op tumoren die zijn ontstaan in het slijmvlies van
neus, mond en keel, de speekselklieren, de hals of in de huid van het hoofdhalsgebied.
Jaarlijks wordt bij ongeveer 2500 patiënten in Nederland een tumor in het hoofdhalsgebied geconstateerd, waarbij in ongeveer 1600 gevallen sprake is van een tumor in de mond- of keelholte. De behandeling van deze tumoren is complex en vraagt om een multidisciplinaire aanpak.

Het MUMC+  is een gespecialiseerd centrum voor hoofdhalsoncologie. In samenwerking met  andere specialismen (KNO, radiologie, oncologie, pathologie, plastische chirurgie, dermatologie etc.) wordt er gestreefd naar een optimale behandeling. De behandeling van hoofdhalstumoren kan bestaan uit chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, CO2-lasertherapie of een combinatietherapie van bijvoorbeeld chirurgie en radiotherapie. Als gevolg van de operatie of de tumor zelf kan een zwelling in het mondkeel gebied ontstaan. Daardoor kan de ademhaling worden belemmerd. Indien dit het geval is, wordt er tijdelijk een gaatje in de luchtpijp gemaakt (tracheotomie).

Regelmatig is behalve verwijdering van de kwaadaardige tumor ook verwijdering van de lymfeklieren in het halsgebied noodzakelijk. Deze worden in dezelfde operatie voor zover nodig ook verwijderd. Deze operaties worden alleen door speciaal opgeleide hoofdhalsoncologen uitgevoerd, die behalve hun specialisatie als MKA-chirurg ook een verdere tumorchirurgische opleiding hebben voltooid.

Alle oncologische patiënten blijven poliklinisch onder controle, waarbij ze onderzocht worden op momenten die in de landelijke richtlijnen zijn vastgesteld. Hierbij wordt zo nodig van verdere diagnostiek (MRI, CT, echogeleide halsklierpunctie) gebruik gemaakt.
Deze intensieve nazorg is belangrijk om een eventuele nieuwe tumor snel te herkennen en adequaat te behandelen. Voor, tijdens en/of na de behandeling vindt er begeleiding plaats door multidisciplinair behandelteam bestaande uit een CBT tandarts, logopediste, mondhygiëniste,diëtiste en maatschappelijk werker om zo een optimale spraak- en slikfunctie, een goede mondhygiëne en algemeen welzijn te bereiken.

Sluit de enquête