Aangezichtsprothetiek (anaplastologie) is een specialisatie gericht op het herstel van aangezichtsstructuren met behulp van kunstmaterialen, wanneer herstel met eigen weefsel niet (meer) mogelijk is. De behandeling van (kwaadaardige) tumoren in het aangezicht of bijvoorbeeld een ongeval (trauma) kan soms leiden tot verlies van een neus, oor of oog.

Verlies van één van de aangezichtspijlers is uiteraard esthetisch ontsierend, maar kan ook leiden tot functionele problemen, zoals bijvoorbeeld problemen met het dragen van een bril of hoorapparaat. Functioneel en esthetisch herstel zijn dus van essentiële waarde om patiënten weer zo optimaal mogelijk te kunnen laten functioneren na een dergelijke gebeurtenis.

Anaplastoloog M. de Jong is verbonden aan het MUMC+ en ziet patiënten indien mogelijk vóór een amputatie en zorgt voor herstel van de verloren gegane structuren na amputatie. Dit gebeurd met een aangezichtsprothese, die ook wel epithese wordt genoemd. Soms is er weinig houvast voor de epithese en worden er, indien er voldoende bot is, implantaten geplaatst om de epithese op vast te klikken. Het plaatsen van de implantaten wordt uitgevoerd door de MKA-chirurg.

Oorepithese
Oorepithese
Sluit de enquête