Preprothetische chirurgie en implantologie

Implantaten kunnen gezien worden als kunstwortels die, onder strenge hygiënische maatregelen, in de kaak worden geplaatst ter vervanging van ontbrekende natuurlijke tanden of, beter gezegd, tandwortels. Na plaatsing moeten de implantaten enige tijd inhelen, het kaakbot groeit dan vast aan het implantaat. De implantaten bevinden zich in deze fase vaak onzichtbaar onder het tandvlees. In een tweede ingreep worden de implantaten onder het tandvlees opgezocht en van een opzetstukje voorzien, dat door het tandvlees heen steekt. Op dit geheel wordt dan een uitneembare prothese geplaatst of kroon- en/of brugwerk gemaakt.

Op verwijzing van een tandarts kunnen één of meerdere implantaten geplaatst worden in geslonken kaken. Daarnaast wordt er veelvuldig geïmplanteerd bij patiënten met (kwaadaardige) tumoren en na grote reconstructieve ingrepen in de mond.

Soms is implanteren niet mogelijk zonder opbouw van de kaak met behulp van lichaamseigen- of kunstbot. Hiervoor moet dan wel een aanvullende operatie plaatsvinden.

Sluit de enquête