Patiënt Specifieke Implantaten

In het kader van het Europees gesubsidieerd project CUSTOM-IMD houdt het consortium CUSTOM-IMD zich bezig met het onderzoek naar nieuwe biomaterialen voor de productie van innovatieve, op maat gemaakte medische implantaten, gebruik makend van rapid manufacturing technologieën.

Patiënt Specifiek Implantaat
Patiënt Specifiek Implantaat

De vakgroep MKA van het azM / MUMC+ houdt zich, binnen dit project, in het bijzonder bezig met het ontwikkelen en vervaardigen van op maat gemaakte schedelimplantaten. Een subsidie van €500.000 werd hiervoor door de Europese Unie aan het azM / MUMC+ toegekend.

Op basis van CT-scan-data van een patiënt wordt een virtueel implantaat ontworpen. Dit virtueel implantaat kan omgezet worden in een echt implantaat door middel van computer ondersteunde technologie (CAD-CAM). Het implantaat kan gefreesd of geprint worden en dit kan in verschillende materialen (titanium, medische kunststoffen of keramisch materiaal).

De bedoeling van het onderzoek is om nieuw materialen, betere fixatietechnieken, snellere productie en optimaal presterende, op maat gemaakte schedelimplantaten te ontwikkelen.

Resultaten van het onderzoek hebben geleid tot de oprichting van het bedrijf Xilloc Medical als spin-off van de Universiteit Maastricht.

Sluit de enquête