Centrum Bijzondere Tandheelkunde

U wilt als tandarts of specialist een patiënt verwijzen naar het CBT? Of u bent als patiënt door een tandarts of specialist verwezen naar het CBT? Klik dan hier voor meer informatie.

U wilt als patiënt gebruikmaken van of informatie over de Digitale Polikliniek van het CBT? Klik dan hier voor meer informatie.

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde maakt onderdeel uit van de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) van het Maastricht UMC+.

Het CBT biedt mondzorg aan mensen met bijzondere tandheelkundige problemen waarbij een behandeling in de algemene tandartspraktijk niet (meer) mogelijk is doordat er specifieke kennis, vaardigheden, faciliteiten of ondersteuning nodig is.

Wij werken daarbij onder andere nauw samen met CBT Limburg (Pergamijn) in Geleen.  

Onze aandachtsgebieden:

Maxillofaciale prothetiek

  • Aangeboren afwijkingen in het kauwstelsel, zoals verhemeltespleten, afwijkende kaakvorm, afwijkingen van het tandglazuur of het ontbreken van tanden en kiezen.
  • Verworven afwijkingen of aandoeningen in het kauwstelsel zoals oncologische aandoeningen bijvoorbeeld mondkanker en aandoeningen als gevolg van diverse verwondingen (trauma) in de mond, in het gezicht of het hoofd.
  • Geheel of gedeeltelijk tandeloze mond bij wie het vervaardigen of het dragen van een prothese op grote moeilijkheden stuit. Meestal komt dit door een ernstig geslonken kaakbot, het ontbreken van delen van het kaakbot of omdat de patiënt niet kan wennen aan het functioneren met een prothese door onder andere een droge mond, mondbranden of een sterke kokhalsneiging.
  • Een ernstig medisch probleem, waardoor tandheelkundige behandelingen gecompliceerd zijn of risicovol zijn.

Gnathologie

  • Moeilijkheden met het functioneren van het kauwstelsel. Denk hierbij aan pijn in het kaakgewricht of de kauwspieren, problemen met het openen en/of sluiten van de mond. Dit gaat soms samen met geluiden in het kaakgewricht en hieraan gerelateerde pijn in hoofdhalsgebied, soms als gevolg van overbelasting van de kaak door bijvoorbeeld tandenknarsen en-klemmen of ander afwijkend mondgedrag.

Anaplastologie

  • Aangezichtsprotheses.

Het CBT van het Maastricht UMC+ behandelt patiënten volgens de regeling bijzondere tandheelkunde uit de basisverzekering. Dit betekent dat er sprake moet zijn van een van de bovengenoemde aandoeningen.

Bij het CBT Limburg (Pergamijn) worden de angst-patiënten, patiënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en geriatrische patiënten behandeld. Kijk voor meer informatie op de website van CBT Limburg (Pergamijn): www.bijzonderetandarts.nl

Sluit de enquête